Performans pazarlama (performance marketing); reklamverenin satış ya da tıklama gibi belli aksiyonları aldığında pazarlama şirketlerine (Google Partner, dijital pazarlama ajansı vb.) ödeme yaptığı, online pazarlama ve reklam araçlarının kullanıldığı kapsamlı bir pazarlama tekniğidir. Performans pazarlaması belirlenen bütçenin en doğru şekilde, en doğru kaynaklarla ve en doğru iletişim aracıyla kullanıcıya doğru ve tam zamanında ulaşmasını sağlar. Böylece satışı en sağlıklı şekilde gerçekleştirmiş olur. 

 

Performans Pazarlamasının Şirketlere Ne Sağlar? 

  1. Verilere dayanarak kişiselleştirilen pazarlama çalışmaları
  2. Tamamen ölçülebilir ve sürekli iyileştirilebilir olma
  3. Veriye dayalı olması nedeniyle etkin bütçe yönetimi
  4. Stratejik hedefler için yol gösterici olma
  5. İstenilen sıklık/periyotlarda raporlanabilir ve değerlendirilebilir olma
  6. Doğru anda doğru hedef kitleye ulaşmayı sağlama
  7. Şirketlerin kullanıcı odaklılığını arttırma

 

Performans marketing çalışmalarında şirketlerin dijital platformlardaki performans analizleri, e-ticaretteki satış ölçümleri, sosyal medya analizleri, çevrimiçi reklamlarının yönetimi, web sitelerinin trafiğini arttırma, sosyal medya planlarının tasarımları yapılabilir.

 

Performans pazarlamasının gerçekleştirilmesi için ilk olarak web sitesinin trafiği, kaç abonesi olduğu ve abone sayısında ulaşmak istedikleri hedef, satış hedefi belirlenir. Daha sonra bu hedeflere nasıl ulaşacaklarını gösteren bir yol haritası oluşturulur. Kampanya stratejisi geliştirilir ve dijital platformlarda en iyi stratejiyi ortaya çıkaracak kampanyalar optimize edilir. Kampanyanın gerçekleştiği süreçte elde edilen veriler analiz edilir, satış ve yatırım gelirini arttırmak için stratejiler geliştirilir. 

Performance Marketing Alt Dalları Nelerdir? 

  1. Arama Motoru Pazarlaması (SEM): İnternet üzerinden ücret ödeyerek reklam yapmaktır. Arama sonuçlarında listelenme sırasında kullanıcıdan hızlı dönüş almayı amaçlar. 
  2. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Arama motorlarında bir şey hakkında ürün yada hizmet almak isteyen kullanıcının karşısına daha üst sıralarda çıkabilmek için yapılan çalışmalardır. Doğal olarak trafik artışı olmasını amaçlar. 
  3. Kullanıcı Deneyimi Pazarlaması: Kullanıcıların satın alma sürecinde gösterdikleri tepkileri, davranışları ve becerilerini anlama ve iyileştirme için yapılan çalışmalardır. 
  4. Yeniden Hedefleme ve Yeniden Pazarlama (Remarketing): Örneğin bir ayakkabı almak için bir markanın web sitesine girdiniz ve bir ayakkabı beğendiniz. Daha sonra o ayakkabıyı almaktan vazgeçtiniz ve farklı bir web sitesine farklı bir konu araştırması yapmak için girdiniz. Bu web sitesinde az önce baktığınız ayakkabının reklamını görmeniz yeniden pazarlamadır. Ürünün satılması için web sitesi kullanıcısı teşvik edilir.
  5. Arama Motoru Reklamcılığı (Search Engine Advertising, PPC): Arama motorlarının arama sonuçları bulunan sayfasında reklam yayınlamaktır. Kullanıcının aradığı anahtar kelimelere uygun reklamlar gösterilirken tıklama başına ücretlendirme yapılır. 
  6. Affiliate Pazarlama (Satış Ortaklığı): Çevrimiçi platformlarda satıcının ürünü ve hizmeti için reklam vermesi durumunda reklam verilen platforma belirli bir komisyon ödemesidir. Kazan-kazan mantığıyla çalışan bir sistemdir. 
  7.  Programlı Satın Alma (Real Time Bidding): Reklamverenin belirli bir platform üzerinden veriye ve performansa dayalı olarak kitle hedefli reklam yapabilmek için teklif verdiği reklam yöntemidir. 

Web sitenizin performans pazarlaması çalışmalarını uzmanlarla birlikte yürütmek ve kolayca hedef kitlenizin size ulaşmasını sağlamak için aradığınız adres: [email protected]. Bize ulaşın!